Cara Sekat Si CopyCat !

00:38

Image result for say no to copycat

Copycat memang tak di galakkan di dalam dunia blog kerana boleh menyebabkan banyak masalah dari kebaikan. Kenapa aku cakap macam tu? Ok meh kita bayangkan bersama contoh-contoh situasi seperti di bawah ni....

#1
Bayangkan, awak menulis blog berserta dengan gambar-gambar peribadi bersama yang tersayang dan tiba-tiba entah minah poyo mana terbekenan pulak ngan cik abang awak n terus dia save gambar cik abang awak tu dalam laptop dia. Kalau simpan je takpe tapi kalau di bawa sampai ke tempat yang x sepatutnya? (Harap-harap tidak lah. Jauhkanlah Ya Allah)

#2
Awak bertungkus lumus mencari idea dan story, penat menaip berjam-jam, pastu baru je publish ewah dah ada yang copy and share di tempat lain. Ohhhh..... tidakkkk!!!

#3
Orang lain mengaku sebagai awak?! Alamak....


Ini apa yang aku dapat bayangkan je lah tapi alhamdulillah majoriti yang mengopycat ni tak berniat jahat. Sebetulnya mereka suka dengan apa yang awak tulis sebab tu dia copy paste di blognya semula. Kalau cerita yang awak tulis tu tak bagus buat apa dia nak copy, ye tak?

Dan terus terang, kebanyakan blogger yang dah famous-famous tue tak ambil kisah sangat pun akan isu ni sebabnya bila copy paste hasil tulisan orang lain dan publish di blog sendiri, secara automatik encik google akan 'pandang rendah' pada blog tu (jangan ingat Mr.Google tak perasan ok).

Apapun, memang ada cara untuk sekat si copy cat ni. Bukan setakat tak boleh copy gambar, ayat pun tak boleh. Kalau awak masih nak membenarkan sesetengah ayat di copy ( tutorial, resepi dll) pastikan set ayat tersebut dengan blockquote ( " ).




CARA ELAK DI COPY PASTE (kecuali blockquote)
1. Login ke akaun Blogger > Dashboard > Template > Costumize
2. Tekan Ctrl + F dan cari kod


3. Copy kod di bawah ni dan paste DI ATAS kod tadi
4. Preview dan kalau tak ada apa-apa error boleh SAVE!

.post-body {
 -webkit-user-select : none ;
 -khtml-user-select : none ;
 -moz-user-select : none ;
 -ms-user-select : none ;
 user-select : none ;
}
.post-body blockquote {
 -webkit-user-select : text ;
 -khtml-user-select : text ;
 -moz-user-select : text ;
 -ms-user-select : text ;
 user-select : text ;
}


[ Sebenarnya masih ada jalan licik untuk si copycat walau dah buat langkah berjaga-jaga macam kat atas tu tapi tak bolehlah bagitau.....lalalalala ]

You Might Also Like

7 comments

  1. Replies
    1. Terima kasih... lepas ni gerenti semua selamat

      Delete
  2. bengang kan kalo blog entri kene copycat., dsaket dlm ati sape yg tahuu., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun. kita susah payah menulis tapi senang senang je copy untuk terima credit dari orang lain. sedih! :(

      Delete