Blog Design

Full Edit Blog Untuk Sis Farhana

15:03

Hari ni selesai kenakan baju baru untuk blog sis Farhana yang lebih mesra di panggil dengan nama Kak Na. Aku baru je kenal Kak Na ni tapi yang aku cukup pasti dia juga seorang blogger yang cukup baik dan penyabar. Malah Kak Na juga merupakan seorang seller online yang amat giat menjual produk makanan kesihatan terutama yang berasaskan sunnah.

Maka tak hairanlah kalau Kak Na memilih warna HIJAU sebagai asas untuk blognya. Blog ini akan Kak Na gunakan untuk berniaga dengan nama Fames Rich Shoppe. Cukup mudah untuk berkerjasama dengan Kak Na kerana dia sudi berikan sepenuh kepercayaan pada aku untuk designkan wajah untuk blognya ini dari header sehinggalah ke footer.

Walaubagaimanapun Kak Na ada juga berikan beberapa kriteria yang perlu aku penuhi, antaranya ada perkataan Assalamualaikum pada setiap entry secara automatik. Jom kita lihat bagaimanakah wajah blog Kak Na sebelum dan selepas di makeover.

[ SEBELUM ] 

[ SELEPAS ]
Untuk header aku tampilkan sebuah laptop dengan wajah 'online shop' bersama dengan bunga-bungaan. Sekali tengok header dah boleh tahu yang blog ini adalah sebuah 'kedai online' yang di miliki oleh seorang wanita. :D

Bahagian footer yang sedondon dengan header.

Alhamdulillah, bila submit je Kak Na cakap dia setuju dan amat berpuashati. Senyum sampai telinga bila kehendak yang pelanggan nak 'kena' dengan hasil design yang ditampilkan.

Jom kita singgah ke blog Kak Na di sini >>  http://famesrichshoppe.blogspot.my/

News & Events

Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest - PUDING OREO MILO

12:50

Semua dah sedia maklum yang umat Islam akan menyambut bulan Ramadhan dan tidak lama lagi akan menjelanglah Syawal maka semestinya ramai yang mahu dapatkan pelbagai kelengkapan serba baru kan? Maka tidak hairanlah apabila LAZADA Malaysia turut mengambil peluang ini untuk meraikan detik istimewa setahun sekali ini bersama kita dengan melancarkan kempen jualan murah yang di beri nama Marhaban Ya Ramadhan dan Riang Ria Raya. Kempen ini sudah pun berlangsung sebenarnya dan akan tamat pada 30 Jun 2017 dengan tawaran diskaun sehingga 90%. Pergh. Dasyat!


Senyuman aku ni terus melebar sampai ke telinga bila dapat berita baik ni. Ini yang membuatkan aku makin sayang dengan si LAZADA ni. Bukan setakat sayang malah kagum apabila terbaca tentang kerjasama antara pihak Lazada Malaysia dengan pihak Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) baru-baru ini. Nampaknya Lazada sentiasa berkerja keras untuk merapatkan lagi ikatan antara penjual dan pembeli secara alamaya ni. Bagus bagus bagus! Makin bagus apabila ada pelbagai kempen dengan diskaun yang amat meletup-letup ni.

Yang lebih mengujakan pihak Lazada tururt menganjurkan contest untuk para blogger. 
https://www.lazada.com.my/blogger-contest/

Of course aku nak ikut serta dalam contest ni. Manalah tahu ada rezeki baby dalam kandungan ni, dapat juga shopping kelengkapan raya dengan baucer. Wah, tingginya angan-angan aku ni nampaknya. Hehehe. Contest kali ini akan di adakan selama 4(empat) minggu berturut-turut deengan pelbagai topik yang menarik dan para blogger boleh sertai kesemuanya sekali jika mahu. Selain hadiah utama, pihak Lazada turut menawarkan hadiah mingguan untuk 3 blogger bertuah setiap minggu. Nampaknya akan ada ramai blogger yang berpeluang untuk menang ni. Semakin ramai blogger yang join maka semakin banyaklah hadiah yang akan di berikan nanti. Eeee excited sangat ni tau! Lazada... I love you. :D

Contest Minggu Pertama : 19 Mei - 1 Jun 2017
Topik : DELICIOUS RAMADHAN 

Makanan kegemaranku semasa iftar adalah PUDING MILO OREO
Awa suka buat dalam bekas kecil-kecil macam ni. Lebih senang apabila anak-anak nak makan.

RESEPI PUDING MILO OREO
- 1 bungkus agar-agar tali / 10 gram serbuk agar-agar
- 4 cawan air
- 1 tin susu cair
- 1 cawan Milo
- 1 cawan gula pasir
- 1 paket biskut Oreo

Cara-caranya:
1. Masak agar-agar tali bersama air dengan api sederhana sehingga agar-agar benar-benar larut.
2. Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati sehingga mendidih.
4. Sekarang asingkan kepada 2(dua) bahagian. 1(satu) bahagian di biarkan dalam bentuk asal manakala 1 bahagian lagi di campurkan dengan Milo.
5. Patahkan oreo dan masukkan ke dalam seluruh loyang.
6. Tuangkan adunan Milo ke dalam loyang sehingga menutupi oreo tadi dan apabila adunan tersebut mulai mengeras, tuangkan pula sedikit adunan susu di atasnya. Lakukan berulang kali mengikut kreativiti sehingga ke dua-dua adunan habis.
7. Biarkan puding beku di dalam suhu bilik kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam petisejuk. 


MILO 2KG HANYA RM29.40?
Terbeliak biji mata ni bila lihat harga Milo kat website Lazada tadi. Memang murah sangat-sangat!!! Lebih murah daripada beli dari pasaraya nampaknya. Aku sendiri dah tengok barangan yang ditawarkan di website Lazada dan memang betul ada pelbagai produk menarik dengan harga promosi termasuklah pelbagai jenis kurma yang memang sinonim dengan masyarakat Islam sepanjang masa berpuasa.

Jom kawan-kawan, kita shopping untuk ramadhan dan syawal di website Lazada. At least tak payah bersesak-sesak kat pasaraya sepanjang kempen ni berlangsung. Kita klik-klik je pastu tunggu barangan tiba di hadapan pintu. Sudahlah jimat duit, boleh pula jimat tenaga sepanjang bulan puasa ni. Seronok kan? :D 

Apa tunggu lagi? JOM KITA SERBU ke LAZADA MALAYSIA

Blog Design

Full Edit Blog Untuk Mrs Pip

10:05

Nak nangis rasanya bila lihat masih ada kengkawan blogger yang sudi singgah dan tinggalkan komen di blog aku ni. Kalian memang awesome dan I luv u alls so much from deep of my heart (true!!). Terharu sangat bila dapat tahu masih ada yang sudi merindui diri ini tapi sebenarnya aku ini lebih lagi merindui kalian.

Untuk kengkawan blogger yang ku rindui terutamanya yang sering singgah walau tanpa sempat ku balas, terima kasih banyak ya kerana sudi kenang akan diriku ini. Yang pasti aku masih lagi bergelar seorang blogger cumanya keadaan tidak begitu mengizinkan.
Walau bagaimanapun aku masih lagi tekun menyiapkan blog beberapa rakan walau dalam keadaan slow motion. Dalam hati kalau boleh nak siapkan cepat-cepat dan segera terima tempahan baru tapi untuk bulan Mei ni memang aku terpaksa slow down sikit. Start bulan Jun barulah boleh terima tempahan baru dan InshaaAllah moga-moga akan kembali aktif seperti bulan April yang lalu, ameen. Inipun sudah ada kengkawan blogger yang email dan mesej untuk masukkan nama untuk tempahan Jun, thanks sangat sebab suka dengan hasil kerja I ni ya.

Entry kali ini aku nak kongsikan hasil kerjaku untuk blog Mrs Pip. Mrs Pip ni semestinya salah seorang rakan blogger yang cukup aktif dan amatlah baik. Serius memang baik dan awesome. Walau tak pernah bertemu muka tapi beliau cukup sporting dn penyabar.

Apabila di tanyakan bagaimanakah blog idamannya? Mrs Pip nyatakan yang beliau tak nak ada bunga langsung di blognya, sebaliknya beliau memilih BUTTON/BUTANG sebagai tema.  Hah. lain daripada yang lain. Memang mencabar jugalah sebabnya kalau bunga tu sah-sah mudah nak cantikkan sebabnya memang dah sedia cantik tetapi bila di minta tema blog dengan BUTTON/BUTANG tanpa ada sebarang bunga-bunga, terkebil juga lah biji mata ni pada mulanya.

Apapun aku tetap cuba juga sedaya upaya untuk puaskan permintaan rakan bloggerku yang tersayang ni dan akhirnya inilah dia rupa blog Mrs Pip sebelum dan selepas di makeover.

[ SEBELUM MAKEOVER]

Sebelum ini blog MrsPip menggunakan warna kelabu dan putih tetapi kali ini Mrs.Pip mahu tampilkan blog personalnya ni dalam warna KELABU + HIJAU + BIRU.

[SELEPAS MAKEOVER]

Bahagian footer yang di matchingkan dengan header.
 Yang pasti, aku amat lega bila Mrs.Pip cakap dia suka dan amat berpuashati dengan hasil design ni. Fuh... settle satu tugas. Tapi masih ada lagi tugas yang perlu di teruskan kerana masih ada beberapa blog yang perlu di siapkan dengan segera.

Ohya, alang-alang dah menulis ni. Pada kengkawan blogger yang sering bertanya khabar tu, suka Awa katakan yang kandungan Awa dalam keadaan sihat dan baik. Awa dah pun mula dapatkan check-up dengan pihak hospital, malah doktor juga dah scan kandungan Awa ni. Alhamdulillah kandungan sudah masuk minggu ke-12. Cumanya alahan morning sickness tu masih belum hilang 100% lagi. Kadang-kadang sehari suntuk tak selera untuk sentuh apa-apa makanan tapi Awa akan cuba sedaya upaya untuk jaga kesihatan ni so kalau tetiba rindukan Awa, kirimkanlah doa untuk Awa di sini ya :D

Apa lagi jom lah singgah ke blog Mrs Pip >> http://sukasukasurirumah.blogspot.my/

Blog Design

Full Edit Blog Untuk MamaNurins

13:45


Simple jer mesej dari Kak Mila pemilik kepada blog MamaNurins ni. Permintaan yang di berikan oleh Kak Mila sama jer dengan kebanyakan blogger yang lain, masing-masing nak kan blog yang sama sekali lain daripada blog yang sudah di pakai sebelum ini sebab nak tukar mood. Aku ni lagilah, kalau boleh tiap-tiap bulan nak tukar baju baru untuk blog ni cuma ketagihan untuk selalu menukar template tu sudah mula berkurang sejak asyik bermain dengan code blog kengkawan blogger ni. 

Ini kali pertama kenal dengan Kak Mila dan rupa-rupanya beliau merupakan salah seorang pengedar produk Shaklee. Jadi semestinya warna hijau tetap kena ada lah cumanya tak naklah terlalu hijau seperti sebelum ini.

[ SEBELUM ]


Selepas berbincang apa yang patut aku buat keputusan untuk gunakan warna hijau, hitam dan merah pink. Header Kak Mila sendiri yang cadangkan. Nak tulisan sambung-sambung, ada bunga-bunga di tulisan dan ada seekor flamingo warna pink katanya. 

[ LAKARAN KASAR SEBELUM MULA DESIGN ]
Sebelum start kerja, aku akan buat lakaran kasar dulu. Kemudian baru aku perah otak untuk hasilkan design yang sebenarnya. Dengan cara ni design yang akan di hasilkan kena dengan kehendak pelanggan.

Akhirnya beginilah rupa kejadian untuk keseluruhan blog MamaNurins selepas dizahirkan dengan bersungguh-sungguh. Alhamdulillah mujurlah Kak Mila suka dan puashati.

[ HASIL SELEPAS DESIGN]

Sekali submit terus Kak Mila cakap... "Okay.. proceed!" Fuh lega! Lega sesangat. Mission complete :D


Hingga hari ini masih ada yang mesej ke inbox dan email minta aku editkan blog tapi sis minta maaf sangat-sangat sebab terpaksa menolak dulu untuk sementara ni ya. Kalau untuk buatkan header je takpe tapi untuk full edit blog nanti kejap ye. Sebabnya sis nak kena settlekan beberapa blog lagi yang masih tertangguh ni.

Blog Kak Mila ni pun lewat sangat-sangat dari tarikh perjanjian asal. Jadi sepanjang Mei ni sis nak kena selesaikan beberapa buah blog yang masih tertangguh ni dulu. InshaaAllah tiada aral melintang bermula 1 JUN 2017 ( paling cepat penghujung Mei) sis akan buka tempahan semula untuk full edit blog.

Dan percaya atau tidak sudah ada blogger yang beri nama untuk berada di list untuk tempahan bermula Jun nanti. Ya Allah, syukur sangat-sangat. Betul-betul tak sangka hingga tahap ni kepercayaan yang di berikan.


Terima kasih semua kerana sudi menggunakan servis dari Awa. Pada tempahan yang tertangguh tu Awa minta maaf sekali lagi banyak-banyak (tak tahu dah berapa kali minta maaf hehe) but jangan risau Awa janji akan designkan yang terbaik untuk awak semua. Terima kasih kerana faham akan keadaan kesihatan Awa ni dan terima kasih juga kerana sanggup menuggu dengan penuh sabar. U all memang sporting habis.. :D

Jom singgah di blog MamaNurins >> http://mamanurins.blogspot.my/

Blog Design

Full Edit Blog Untuk Gee Hazirah

15:56

Kali ini tempahan di buat oleh Hazeera atau lebih di kenali sebagai Gee. Gee ni seorang surirumah yang sedang menjana pendapatan sampingan di bidang kecantikan bersama produk Mary Kay jadi Gee berhajat benar untuk aku siapkan sebuah blog yang boleh menunjukkan dirinya sebagai salah seorang beauty consultant. Gee memilih warna pastel dan dalam masa yang sama mahu aku selitkan juga warna pink sebagai aura sebabnya produk Mary Kay menggunakan warna pink sebagai pengenalan utama mereka. 

Selepas berfikir warna dan design yang agak sesuai, maka aku pun mulakan kerja editing dan design. Susah juga pada mulanya sebabnya aku perlu tonjolkan sebuah blog yang boleh memberitahu pada umum bahawa ini adalah sebuah blog yang berkisar tentang kecantikan. Selain daripada tu aku perlu tonjolkan supaya nampak sweet tapi bukan di tahap kebudak-budakan.

Fuh! Risau jugalah masa mula-mula submit template ni pada Gee. Pecah peluh aku kalau-kalau Gee tak suka sebabnya Gee hanya beritahu secara asas je dan aku di beri kepercayaan penuh untuk siapkan segalanya from head to toe. Yang buat aku bertambah risau adalah kerana terpaksa mengambil masa lebih lama daripada yang di janjikan. Takutnya kalau kena marah dengan costumer.. huhu..

Mujurlah Gee paham keadaan aku sekarang yang kurang sihat ni. Walau terpaksa menunggu lebih lama daripada masa yang di janjikan tapi dia cool je dan dapat tunggu dengan sabar.

Bila aku minta maaf sekali lagi sebab lambat terus Gee cakap yang dia teramatlah faham sebabnya dia sendiri alami alahan yang agak teruk setiap kali mengandung. Siap kena warded lagi! Jadi tak hairanlah kalau dia amat faham tentang situasi ni. Syukur alhamdulillah.


Inilah feedback yang di beri oleh Gee selepas aku submit hasil design untuk blognya. Syukur sangat-sangat. Rasa melayang satu tugas kat bahu ni. Haa jangan ingat design blog ni mudah ye. Dah lah kena perah kreativiti untuk buat design secara kasar pastu kena luangkan masa berhari-hari pulak untuk lahirkan semuanya dengan menggunakan code. Kalau buat cincai-cincai dan tak sepenuh hati lepas tu pelanggan tak suka, kan dah masalah nak kena betulkan banyak-banyak.

 Jadi ada baiknya buat dengan sepenuh hati. Biar makan masa lebih lama janji di buat seolah-olah template itu kita sendiri yang nak pakai. Kalau dah kita sendiri yang nak pakai of course nak yang sehabis baik kan? Bila dah submit dan costumer cakap okay, haa baru boleh tarik nafas lega sebabnya dah tak terikat apa lagi dah lepas tu :D

Panjang pula aku bercoleteh kali ni kan? Al maklumlah lama tak menaip haha. Dah la tu jom kita tengok sekilas hasil untuk blog Gee yang di beri nama MRS HAZEERA ni selepas di make over :D

1
2
3

TARA..............!!!!!!



What do you think? Okay ke tidak? Kalau sudi kasilah pendapat awak kat bawah tu ya. Untuk lihat hasilnya secara live, boleh lah singgah di sini >> http://mrshazeera.blogspot.my

Terima kasih..... jumpa lagi di next entry :D

Luahan Rasa

Terima Kasih Atas Kunjungan

11:13

Related imageTerima kasih atas kunjungan yang tidak putus-putus walaupun hakikatnya aku kurang aktif sikit sehari dua ni untuk berblogging. Bukan tidak rindu pada dunia blog cuma nampaknya semasa masih di awal kehamilan ni aku kena banyak mengalah pada si kecik dalam tummy ni. :D

Walaubagaimanapun aku akan tetap cuba juga untuk update dan aku minta maaf kalau apa yang aku update dalam masa yang terdekat ni agak kurang bermanfaat sebagai bahan bacaan.

Yang pasti aku amat happy kerana blog ini masih sudi di kunjungi oleh semua. Terharu sangat tau bila pageview meningkat walau hakikatnya belum ada cerita terbaru yang agak menyerlah.

Boleh lihat pageviews untuk awal bulan April DI SINI

Dan ini pula pageviews untuk hari terakhir di bulan April iaitu kelmarin. Alhamdulillah tak pernah menyangka boleh naik sehingga ke tahap ni. Terang lagi bersuluh yang blog aku ni lebih banyak silent reader sebabnya walau pageviews meningkat tetapi jumlah followers tidak lah sebanyak mana pun. I dont mind, tak kisah jumlah followers tu yang penting aku tahu blog aku ini ada para pembacanya. Itu pun dah buat aku cukup happy.

Rank di Alexa turut meningkat juga. Walaupun boleh di katakan masih agak tercorot namun yang penting ada peningkatan daripada sebelum ini.

Sekali lagi terima kasih banyak atas kunjungan awak-awak semua. Kehadiran kalian akan membuatkan diri ini lebih bersemangat untuk menulis di blog aku yang tidak sepertinya ini. Walau aku tidak sepopular rakan-rakan blogger yang lain namun aku bersyukur kerana kehadiran aku sudi di terima oleh smua.